A méhnyakrák 99%-os biztonsággal megelőzhető lenne.

A méhnyakrák megelőzhető lenne, mégis évente több mint 1000 nő betegszik meg, és 400 körüli azoknak a száma, akik nem élik túl ezt az alapvetően idejében felismerhető és gyógyítható betegséget.

Miért?

Egyik fő oka a leggyakrabban használt alacsony teljesítményű szűrővizsgálatokban rejlik

A jelenleg általános citológiai vizsgálatok, még a legjobb külföldi és magyar laborokban is csupán 70-80 százalékos hatékonysággal működnek.

A 70-80 százalékos hatékonyság nem elég

Még mindig túl sokan halnak meg feleslegesen

Sajnos még mindig az él az emberek fejében, ha évente egyszer, esetleg kétszer elmennek nőgyógyászhoz, ahol elvégzik a megszokott citológiai vizsgálatokat, az elég a korai felismeréshez.

Ám ez nem igaz, hiszen ez azt jelenti, hogy rengeteg nő, aki bár elmegy a szükséges szűrővizsgálatokra, 20-30 százalékban mégsem kap megbízható eredményt, és a súlyos rákmegelőző állapotok észrevétlenek maradnak egészen addig, amíg már késő lesz.

Mi a megoldás?

Az egyetlen megoldás a szűrővizsgálatok érzékenységének javítása.

Olyan szűrővizsgálatokat kell végeztetni, ahol úgynevezett koteszt formájában egyszerre, azaz kombináltan, egy helyen történik meg a megszokott citológiai vizsgálat és az új, DNS alapú molekuláris biológiai vizsgálatok.

Szeretnék erről többet olvasni…

CINtec vizsgálatról bővebben

Egy átlagos nőgyógyászati vizsgálat során kenetvétel történik, amit fixálás után aztán laboratóriumban vizsgálnak meg. A levett kenetben található sejtektől függ, hogy a vizsgálat, azaz a citológia eredménye pozitív, vagy negatív lesz.

Ha csupán ilyen vizsgálatot végeztetünk el, akkor fennáll annak az esélye, hogy hibás negatív eredményt kapunk, hiszen előfordulhat, hogy bár kóros sejtek találhatóak a szervezetben, azonban a kenetbe mégsem kerülnek bele, így nem lesznek kimutathatóak. Ezt jelenti az általános vizsgálatok korábban említett 20-30 százalékos hibalehetősége.

A méhnyakrákos esetek ráadásul több mint 95 százalékát a HPV vírus magas kockázatú típusaival, az úgynevezett hrHPV vírussal való tartós fertőzöttség okozza. Ezt a fertőzöttséget pedig az általános citológiai vizsgálat nem tudja egyértelműen kimutatni.

Erre a DNS alapú molekuláris biológiai tesztek alkalmasak.

A teljes biztonság érdekében tehát egy nőgyógyászati vizsgálat során ezeket az új eljárásokat kell integrálni a hagyományos kenetvizsgálatokkal, ugyanis az egy laborban végzett citológiai vizsgálat és az ehhez integrált hrHPV DNS teszt sokkal szenzitívebbé, 99 százalékos pontosságúvá teszi a megszokott szűrővizsgálatot.

Hogy hívják ezt a tesztet?

CINtec® PLUS

Segítünk!

Ilyen vizsgálat elvégzésére a NeoGyn rendelőben dr. Szakonyi Tibor főorvos rendelésén lehetőség van.

Mai ismereteink szerint ez a legjobbnak tartott módszer, ami képes arra, hogy a súlyos rákmegelőző állapotokat is közel 100 százalék biztonsággal kiszűrje, rendelőnkben elérheti.

Ismerd meg rendelőnket

Miből fog állni a vizsgálat?

A megszokott citológiai vizsgálat mellett további két tesztet végzünk el.

1. CINTec Plus® immunocitokémiai vizsgálat

Az új, immunocitokémiai vizsgálatokat a már meglévő keneteken fogjuk elvégezni, így tudjuk megerősíteni, illetve kizárni a súlyos hámdiszplázia jelenlétét, azaz a HPV fertőzés következtében már esetlegesen rosszindulatúan transzformált sejteket.

2. Roche cobas® HPV teszt

A Roche cobas HPV teszttel pedig a HPV vírussal való fertőzöttséget vizsgáljuk. Ez a teszt az egyetlen klinikailag igazolt elsődleges szűrésre javasolt vizsgálat, ami 14 különböző hrHPV törzset mutat ki, melyek közül a 16 és 18-as legveszélyesebb törzseket azonnal azonosítja is.

Az így kombinált teszteknek köszönhetően közel 100 százalék pontossággal tudjuk elvégezni a szűréseket.

A legfontosabb, amire ha odafigyelünk, nem lesz gond

A megelőzésnél még mindig nincs jobb gyógymód.

Valójában nem a már kialakult betegséget kell szűrnünk, hanem a betegség okozóját, a HPV vírust.

Az ijesztő adatok egyetlen ellenszere, ha odafigyelünk magunkra, és élünk a tudomány mai állása szerinti legmodernebb eszközökkel.

Az egészség megőrizhető!

A méhnyakráktól nem félni kell, hanem megelőzni.

Lényeg, az elérhető maximalis biztonság, amit a MEDSZERV citológiai laboratórium garantál.

Tudja biztonságban az egészségét!