Jump to content
Neogyn logo

Neogyn magánorvosi rendelő - Nőgyógyászati vizsgálatok, ultrahangdiagnosztika

Ultrahang diagnosztika
NeoGyn logó

Ultrahang diagnosztika

A XIX. században történt számos fontos fizikai felfedezés rakta le az alapjait az ultrahangos képalkotásnak és áramlásmérésnek. A fejlődés folyamatos és rohamos volt, a távlatok szinte beláthatatlanok….

Az ultrahang a legkíméletesebb, fájdalmatlan, kóros hatással nem járó, ismételhető vizsgálat. Egyetlen kellemetlensége a bőrfelszínre felvitt gél, mely az ultrahang nyalábok átvitelét és a vizsgáló fej gördülékeny mozgását szolgálja.

Nálunk az ultrahang vizsgálatok széles köre elérhető:

hasi és kismedencei, nyaki lágyrész és pajzsmirigy, emlő és hónaljárok, kis és nagy izületek valamint bármilyen tájék lágyrész vizsgálata, nyaki nagyerek artériás, alsó és felső végtag vénás Doppler vizsgálata.

Ha valamit nem talál a felsorolásban, ami érdekelné, hívjon és megbeszéljük.

Hasi és kismedencei ultrahang

Alkalmas a hasnyálmirigy, máj, epehólyag, epeutak, lép, vesék, mellékvesék, aorta és hasi nagyerek, húgyhólyag, belső nemi szervek megítélésére hasi panasz esetén vagy akár panaszmentes esetben szűrővizsgálatként. Felvilágosítást ad a szervek méret és szerkezeti eltéréseiről, fejlődési rendellenességeiről, epe és húgyúti kövességről, jó és rosszindulatú térfoglaló elváltozásokról, folyadék gyülemekről, nyirokcsomó megnagyobbodásról, hasi aorta esetleges tágulatáról, hasi parenchymás szervsérülésről.

Előkészületet igényel: vizsgálat előtti 6 órában kérjük ne étkezzen. Folyadékból szénsavmentes víz bőséggel fogyasztható, viszont a rágógumi kerülendő! Lehetőség szerint telt húgyhólyaggal érkezzen, hogy a kismedencei szervek statusa is megítélhető legyen.

Nyaki lágyrész és pajzsmirigy ultrahang

Javasolt a vizsgálat, ha csomót tapint a nyakán, növekszik a nyak térfogata, nyelési panaszai vannak, indokolatlan hízás vagy fogyás esetén, ha a labor leleteiben pajzsmirigy működés zavarára utaló értékek vannak, vagy már ismert eltérések kontrolljaként.

Előkészületet nem igényel, csak a nyakláncot kell levenni vizsgálat előtt.

Emlő és hónaljárok ultrahang vizsgálata

35 éves kor alatt első vizsgálatként ajánlott fájdalom, emlőben és környékén tapintható csomó vagy egyéb elváltozás esetén, emlő implantátummal kapcsolatos problémáknál illetve panaszmentes esetben szűrésként. A vizsgálatot önállóan korábban ultrahanggal talált elváltozások kontrolljára ill. kérésre végezzük. Szükség lehet azonban mammográfiás vizsgálatra ill. célzott mintavételre is.

Előkészületet nem igényel, de a vizsgálatot célszerű a ciklus első két hetében végezni (menses után 4-14 nap).

Nyaki nagyerek, artériák Doppler vizsgálata

A nyakban futó verőerek állapotát (szűkületét esetleg elzáródását) vizsgálja. 
Ajánlott elvégezni stroke vagy TIA után, egyensúlyzavar, tartós szédülés, fülzúgás, látászavar esetén vagy szűrő vizsgálatként rizikó faktorok (magas vérnyomás, cukorbetegség, hypercholesterinemia, szív és keringési betegségek) fennállása esetén is. Ha korábban nyaki nagyér műtét történt kezelő orvos ajánlása szerint (féléves, éves) kontroll javasolt.

Előkészületet nem igényel, de vizsgálat előtt a nyakláncot le kell venni.

Vénás Doppler vizsgálata

Alkalmas a vénás thrombosis (szűkület illetve elzáródás) kimutatására. Alsó és felső végtag vénái egyaránt vizsgálhatóak. Képet kapunk a vénák általános állapotáról, mély és felületes vénák keringési viszonyairól, a billentyűk működéséről, azok esetleges elégtelenségéről, az áramlás sebességéről, thrombosis jelenlétéről. Korábban thrombosissal diagnosztizált paciensek esetén (félévente, évente) javasolt kontroll vizsgálat.

Előkészületet nem igényel.

A vizsgálatokat beutaló nélkül végezzük, azonban ha van szakorvosi beutaló, azt érdemes elhozni, mert az ott megfogalmazott kérdések támpontot jelenthetnek. 
Kérjük a vizsgálatokhoz kapcsolódó korábbi vizsgálati eredményeket hozza magával. Valamennyi vizsgálat után írott lelet kerül kiadásra, mely az EESZT-ben is megjelenik.
Vizsgálatokon való megjelenéshez telefonos időpontfoglalás szükséges.

Minden valódi vizsgálat alapja

A beszélgetés. Az anamnézis felvétele azt jelenti, hogy részletesen megismerjük a jelenlegi és korábbi problémákat is, így segítjük minden betegünk gyógyulását.

Segítse orvosainkat!

Fontos, hogy ha vannak korábbi dokumentumaink és laborleleteink, azokat mindig vigyük magunkkal a vizsgálatra, hiszen orvosaink így tudják a legátfogóbb segítséget adni.

Időpontfoglalás